Menu Søg

KOLONIHISTORIER

Magt og afmagt

25 aug – 30 dec 2017

I 2017 markeres 100-året for Danmarks salg af De Vestindiske Øer til USA. Debatten bølger, om hvordan man beskriver og repræsenterer denne bittersøde del af Danmarkshistorien. Danmark var kolonimagt for øerne Skt. Thomas, Skt. Jan og Skt. Croix indtil 1917 og blev en velbeslået nation på trekantshandlen. Handlen bestod primært i at bringe våben og forarbejdede varer til den afrikanske Guldkyst, føre slavegjorte afrikanere til Dansk Vestindien og endelig sukker og andre varer retur til Danmark. Denne del af den danske historie har været et underbelyst kapitel til trods for den omfattende betydning, det har haft i Danmark så vel som i Caribien og på Afrikas vestkyst.

Den rigdom, Danmark opnåede med den transatlantiske slavehandel, blev blandt andet omsat til grundlæggelsen af Frederiksstaden i København. En af de centrale arkitekter i denne byudvikling var Kgl. Hofbygmester Lauritz de Thurah, hvis sidste store bygningsværk var Gl. Holtegaard. Det var de Thurahs arbejde som arkitekt i Frederiksstaden, hvor Amalisenborg ligger, der gav ham midlerne til at bygge Gl. Holtegaard i 1756.

Gl. Holtegaard er derfor en oplagt ramme for dette års efterårsudstilling. Udstillingen Kolonihistorier – magt og afmagt undersøger vores fælles kolonihistorie og udfolder både den magt og afmagt, som dette dunkle kapitel i Danmarkshistorien er gjort af.

Udstillingen præsenterer både ældre værker og samtidskunst fra ind- og udland, mens der perspektiveres med kulturhistorisk materiale. Det nostalgiske og romantiserende blik på de eksotiske, fjerne kolonier bliver præsenteret som et historisk afsæt for samtidskunstens mere dramatiske og kritiske problematikker. Ældre og samtidig kunst vil på den måde i samspil aktualisere historien og perspektivere emner som slaveri, etnicitet og kollektive nationale fortællinger, der alle er centrale for udstillingen.

Som en del af udstillingen introducerer Gl. Holtegaard et omfattende debatprogram, der sætter politikere, meningsdannere og forskere i krydsild om emnet. Læs mere her.

Udstillingens kunstnere er La Vaughn Belle (f. 1974, VI), C.W. Eckersberg (1783-1853, DK), Jeannette Ehlers (f. 1973, DK), Jens Juel (1745-1802, DK), Patricia Kaersenhout (f. 1966, NL), Joachim Koester (f. 1962, DK), John Kørner (f. 1967, DK), Hugo Larsen (1875-1950, DK), Fritz Melbye (1826-1869, DK), Wangechi Mutu (f. 1972, KE), Yinka Shonibare MBE (f. 1962, UK/NG), Frederik Visby (1839-1929, DK) m.fl.

Udstillingen er støttet af:
Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Edith og Godtfred Kirk Christiansens Fond, Ernst og Vibeke Husmans Fond, 15. Juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Nordea-fonden, Det Obelske Familiefond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst støtter Gl. Holtegaards udstillingsprogram.

Mediepartner: Føljeton