Menu Søg

HOVED I ROSA LYS

Isaac Grünewald og den dekorative ekspressionisme

3 mar – 6 aug 2023

Den svenske maler Isaac Grünewald (1889-1946) forargede og fascinerede i begyndelsen af 1900’tallet den svenske og danske offentlighed med sit farvestærke, moderne maleri, sin flamboyante livsstil og sin stålfaste tro på et nyt dekorativt og ekspressivt udtryk.

Udstilling er en solopræsentation af den svenske avantgardekunstner, der dels demonstrerer Grünewalds påvirkning af læremesteren Matisses farvemættede ekspressionistiske kvaliteter, men også viser, hvordan Grünewald finder sine egne veje i en skandinavisk modernisme, der endnu ikke er set i hans tid. Grünewald var en ener, og hans virke peger mod en ny nordisk retning af dekorativ ekspressionisme, som fortjener at stå i egen ret.

Udstillingen Hoved i rosa lys sætter fokus på Grünewalds afgørende periode i 1910’erne og -20’erne, hvor han slår igennem internationalt. I disse år arbejder Grünewald eksperimenterende, frit og legende og undersøger samspillet mellem stærke og klare farver – ofte komplementærfarver. Naturalismens regler om naturtro farver, rum og perspektiver er ophævet til fordel for en ekspressionistisk dekorativ og fauvistisk farveleg, hvor en tro på originalitet i det kunstneriske udtryk og på farven som en egen udtryksfuld kraft er i højsædet. Udstillingen viser et stort udvalg af kunstnerens malerier med gennemgående temaer som storbyen, natur og landskaber, blomstermotiver samt selv- og venneportrætter.

KATALOG
Sammen med udstillingen har Gl. Holtegaard udgivet et mindre katalog i både tekst og billeder. Publikationen indeholder tekster af Gl. Holtegaards direktør, Maria Gadegaard og kurator Mai Dengsøe. Kataloget er designet af Spine Studio.

Udstillingen er generøst støttet af:
15. Juni Fonden, Spar Nord Fonden, Jørgen Kryger og Anne Ammitzbølls Fond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Knud Højgaards Fond og Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond.

Gl. Holtegaards udstillingsprogram 2023 er støttet af:
Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond

Tak til:
Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm