Menu Søg

Ulrik Heltoft

7 FILM, ET FOTO OG EN NÆSE AF SØLV

29 apr – 3 jul 2016

Under udstillingstrilogien BAROK+Samtidskunst har Gl. Holtegaard inviteret billedkunstner Ulrik Heltoft (f. 1973) til at genbesøge stedets historie, der peger tilbage til midten af 1700-tallet, hvor enevælde og iscenesættelse var i centrum. Med udstillingen 7 FILM, ET FOTO OG EN NÆSE AF SØLV udvider Heltoft både udstillingsformat og egen praksis ved at inddrage liveprogram og bogværk i det kunstneriske arbejde.

Udstillingen præsenterer fotografiske, filmiske og installatoriske værker af Ulrik Heltoft, hvis kunstneriske virke er i konstant dialog med videnskabelige, litterære og filmiske personaer, kunstneriske stiltræk eller historiske begivenheder. Bl.a. optræder Gl. Holtegaards arkitekt Lauritz de Thurahs største bygningsværk, Vor Frelsers Kirke, i et af kunstnerens tidligste filmværker. I værket flyder myten om trappens forkerte drejning om kirkespiret sammen med historien om den franske forfatter Jules Verne, der i 1864 formodentlig besøgte København og begyndte manuskriptet til sci-fi romanen Rejsen til Jordens indre (1864).

Heltofts udstilling inkluderer også bogværk og liveprogram i en undersøgelse af de flydende grænser mellem kunstværk og udstilling.
Den poetiske lydside i Heltofts nye værk er skabt af cellisterne Soma Alpass og Lil Lacy. Duoen Soma & Lil er kendt for deres nybrydende musik, der udspiller sig i et felt mellem akustiske klange, klassisk musiktradition, lydlige eksperimenter og improvisationer. I samarbejde med cellisterne har Heltoft udarbejdet liveprogrammet LIVE – 5 CELLISTER, 1 VIOLINIST, 1 DANSER OG 1 KUNSTNER, der over fem events fra maj til juli skaber interaktioner mellem udstilling, musik, krop og tale.

I samarbejde med designer Claus Due har Heltoft skabt bogværket 8 FILMS AND A HANDFUL OF QUESTIONS. Bogværket undersøger muligheden for at overføre undersøgelserne af tid, som finder sted i billedkusntnerens filmværker, til bogens ellers statiske format. Med bogværket følger en flexidisc med et uddrag af lydsiden fra Heltofts værk Kabinet, 2014.

Udstillingen er den anden i den 3-årige udstillingsrække BAROK+Samtidskunst på Gl. Holtegaard. Under denne titel inviteres tre danske kunstnere til at forholde sig til Lauritz de Thurahs barokanlæg. Udstillingerne skabes til Gl. Holtegaards arkitektur og ånd, der danner baggrund for en nytænkende og udfordrende dialog mellem før og nu.

Udstillingen er støttet økonomisk af:
Bikubenfonden og Bang & Olufsen

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst støtter Gl. Holtegaards 2-årige udstillingsprogram.