Menu Søg

TOVE KURTZWEIL

Hvorsomhelst og intetsteds

19 jan – 2 apr 2018

Tove Kurtzweils (f. 1938) fotografiske værker kendetegnes ved en intens sanselighed. En sanselighed, der i mødet med kunstnerens fotografier ofte bliver helt konkret, idet man nærmest fornemmer, at materialerne træder frem af fotopapiret. I gennem hele sit arbejdsliv har Kurtzweil været særligt optaget af sine rejser rundt i verden, herunder blandt andet til Egypten, Grækenland og Italien, hvor antikke ruiner og skulpturer indfanges af fotografens linse på poetisk vis. Kurtzweil har ligeledes en særlig interesse for skæve natur- og byscener, der fremstår surreelle og opløste i deres stedsforankring. Detaljer af interiører, spejlinger og mennesketomme pladser, parker og byrum bryder det umiddelbart smukke og harmoniske førstehåndsindtryk af hendes billeder og giver dem en særlig stille og nærmest ildevarslende undertone.

Igennem Tove Kurtzweils livslange arbejde med fotografi er dobbeltmotivet karakteristisk. I mørkekammeret lægger hun flere billeder oven på hinanden og former herved dobbelte og nye motiver og betydningslag. I en tid, hvor smartphones, Instagram og Snapchat er en fast bestanddel af mange menneskers vågne timer, forekommer Kurtzweils billeder særligt interessante. Hendes fotografier er taget i en tid, hvor mørkekammeret og spejlreflekskammeraet kun var de få forundt. Hvor et snapshot tog timer eller dage at fremkalde i det mørke, stille rum, og hvor hver en detalje var en overvejelse værd. Kurtzweils gennemarbejdede opmærksomhed på detaljen står i skarp kontrast til vores hurtige virkelighed i dag.

 

Udstillingen er støttet af:
Bodil Pedersen Fonden, DJFotografernes Ophavsretsfond, Ernst B. Sund Fonden, Grosserer L.F. Foghts Fond, Politiken-Fonden og Toyota-Fonden.

Statens Kunstfond støtter Gl. Holtegaards udstillingsprogram.