Gl. Holtegaards barokhave
Der er fri adgang til Gl. Holtegaards barokhave alle dage hele året rundt.
Den smukke barokhave tilbyder en enestående mulighed for at garnere sin kunstoplevelse på Gl. Holtegaard med en gåtur gennem det mere end 30.000 m2 store, historiske parkanlæg.
Gl. Holtegaards barokhave blev i starten af 00’erne genskabt med forbillede i Lauritz de Thurahs gamle barokvision for hus og have fra 1756. Med sine akseopdelte gangstier, et stort broderiparterre samt mere end 300 frugttræer, hvoraf mange er historiske æblesorter, er haven idel til en forskelligartet parkoplevelse.
Lauritz de Thurahs have er i sin grundform en typisk barokhave inspireret af 1700-tallets franske havekunst. Den åbner sig ud fra hovedbygningen og er symmetrisk anlagt omkring midteraksen. Thurah skrev selv, at hans have skulle være en lysthave, og den rummede derfor alt, hvad tiden forventede og måske mere til: buegange, springvand, sydlandske træer i baljer, et batteri på ti kanoner samt 21 statuer. Alléerne dannede felter eller “kvarterer”, og frugttræerne stod i klippede hække af avnbøg. Oprindelig var der endda et “menageri” og et lysthus.
Men haven skulle samtidig tjene et praktisk formål. Thurah har selv skrevet: “Denne tiener mig ey alene til Sommer-Forlystelse og for at lette Sindet undertiden fra mange besværlige og fortrædelige Embedsforretninger, men er mig endog til Nytte og Gavn.”
I midten af 1800-tallet må de sidste synlige rester af Thurahs have været forsvundet. Kun havens omkrandsende lindetræerne blev stående tilbage. I stedet blev der anlagt en landskabshave i engelsk stil. Arbejdet med at genskabe Thurahs have blev indledt i efteråret 2001 med støtte fra en række fonde. I sommeren 2009 afsluttedes retableringen med 10 statuer og et 1000 m2 broderiparterre i buksbom.
BAROKHAVENS FRUGTTRÆER OG SKULPTURER
Læs mere om barokhavens frugttræer
Læs mere om barokhavens skulpturer
BAROKHAVEN SOM UDVIDET UDSTILLINGSRUM
Læs mere om udstillinger, der inddrager barokhaven som udvidet udstillingsrum:
Looping the Hoop af Lilibeth Cuenca Rasmussen
MALENE LANDGREEN: Godness Gracious!
JESPER JUST: Seminarium
Pavillon I – Orangeri
Pavillon II – Menageri
Pavillon III – Sceneri
Genskabelse af Gl. Holtegaards barokhave er sket med støtte fra:
Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, BG Fonden, Fonden Realdania, G.B. Hartmanns Forskningsfond, Nykredit A/S, Lemvigh-Müller Fonden, Aase og Ejnar Danielsens Fond.
Skulpturer og broderiparterre er støttet af Ny Carlsbergfondet, OAK Foundation Danmark, Kai og Lisel, Knud Højgaards Fond
Restaurering af haven ved Schul Landskabarkitekter, 2001.
Fornyelse af buksbomparterre ved Kirsten Lund-Andersen, 2008.