Menu Søg

NINA BEIER

Ø

1 jun – 1 dec 2024

Kunsthallen har inviteret den danske billedkunstner Nina Beier til at udvikle et omfattende værk skabt til Gl. Holtegaards mere end 30.000 m2 store barokhave – værket Ø præsenteres ved en åbningsfest fredag,  31. maj.

Marmor indgår ofte i Beiers kunstneriske praksis. Hendes interesse for materialet, er især naturstenens udvikling fra den rå geologiske tilstand til kulturelt artefakt. I Beiers værker er det rummet mellem objektets historie og dets tilegnede symbolværdi, der fremhæves og tvistes i nye møder og sammenstillinger.

Beier er optaget af stenenes værdimæssige rejse, udvundet fra jordens indre, formet af naturens gang gennem årtusinder og transporteret på tværs af kloden til brug i både arkitektur, i hjemmet, til monumenter og som gravsten på kirkegårde.

 Til værket Ø har Nina Beier indsamlet et stort antal marmor- og naturstenplader, oprindeligt udskåret til køkkener og badeværelser. Det primære objekt, bordpladen, er her forvandlet til et symbol, hvor hver plade bærer æstetiske spor fra tidligere tider og bliver, snarere end relikvier fra en svunden tid, til markører for moderne livsstils tendenser. Stenpladerne er skåret og formet til at indeholde vaske, rør og vandhaner. Så snart de er løsrevet fra deres tiltænkte sammenhæng, ​​bliver de som puslespilsbrikker, der ikke passer ind nogen steder.

De domesticerede stenplader er spredt og placeret i et udvalgt felt i Gl. Holtegaards barokhave. Her kortlægger pladerne en slags verdens geologi og transformerer det oprindelige naturlige til en form for arkitektur, der kan ses i forlængelse af de dresserede designprincipper en barokhave, som Gl. Holtegaards barokhave er dikteret af.

I løbet af året vil græs gradvist gro op gennem åbningerne i stenpladerne og skabe afgrænsede områder med vild bevoksning, i tydelig kontrast til det omkringliggende veltrimmede græs og stenenes blanke overflader. Vægten fra pladerne blokerer og kvæler plantevæksten i græsplænen, præcis der hvor pladerne ligger på jorden. Som en integreret del af kunstværket Ø, vil der når udstillingsperioden slutter og stenpladerne fjernes, være aftryk i plænen efter deres former, som et vidnesbyrd defineret af værkets efterladte spor.

I Gl. Holtegaards barokhave er der fri adgang i alle døgnets timer året rundt og derfor offentlig adgang til Nina Beiers værk.

BIO

Nina Beier (f. 1975) bor og arbejder i København. Hun har udstillet internationalt i to årtier og hendes værker er blevet vist på en lang række museer og biennaler verden over. Sidste år udstillede hun springvandsskulpturen Women & Children i den offentlige park High Line i New York og i år har hun soloudstillinger på Kiasma i Helsinki, CAPC i Bordeaux og Museo Tamayo i Mexico City. Nina Beiers værker tager oftest udgangspunkt i allerede eksisterende objekter og situationer, som hun bearbejder og sammensætter i nye konstellationer. Hun er optaget af objekternes evne til at opsamle betydningslag undervejs på de rejser de foretager; fra intentionen de er skabt med, til hvordan de bliver brugt og forhandlet, og hvordan disse bevægelser er dikteret af magtstrukturer i vores samfund.

 

Produceret af Vanessa Boni

Udstillingstrilogien Ny kunst i barokhaven er støttet af:
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden

Nina Beiers Ø er støttet af:
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, William Demant Fonden og Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat

Gl. Holtegaards udstillingsprogram 2024 er støttet af:
Augustinus Fonden og Statens Kunstfond